Koronan kourissa

PANIN VIESTIN Barcelonaan ja kysin tutulta, kuinka siellä pärjätään koronakriisin keskellä. Hyvin voidaan, kuului rauhoittava vastaus, mutta jatko saikin sitten päänahan kihelmöimään:

”Pääasia, ettei joudu sairaalaan. Kolmas karanteeniviikko alkaa ja pahinta kohti ollaan menossa.”

Niin kuin Espanjan uutiset eivät olisi jo viime viikolla olleet riittävän korutonta koronaa. Kuolleisuus kipuaa Italian tuntumaan, lähemmäs tuhatta päivää kohti.

Tuollaiset luvut rinnastuvat isoihin miestappioihin suuremmassakin sodassa.

SUOMALAISILLE ON perusteltu rautalangasta vääntäen poikkeustoimien tarvetta sillä, että viruksen leviämistä kanattaa hidastaa, vaikka sitä ei voidakaan estää. Näin loivennetaan pandemian huippua ja turvataan terveydenhuollon kapasiteettia sen kohtaamiseen.

Parasta tietysti, että ei joudu sairaalaan. Mutta jos tarve tulee, niin siellä sopisi odottaa parenevansa. Tästä näkökulmasta Espanjan terveiset tuntuvat kylmääviltä ja Suomen valitsema linja viisaalta.

Yksittäisten toimenpiteiden tehokkuudesta voi toki kullakin olla mielipiteensä. Omalta kapealta mutu-pohjaltani en oikein rohkene kyseenalaistaa asiantuntijoiden ja viranomaisten laajapohjaista kokonaisharkintaa.

”HISTORIA NÄYTTÄÄ, mikä strategia toimii pandemiaa vastaan parhaiten”, EVAn johtaja Emilia Kullas kirjoittaa päivän Helsingin Sanomissa, mutta uskoo saman tien Ruotsin selviävän tästäkin kriisistä Suomea vahvempana.

Naapurissahan kaupat, laskettelukeskukset ja koulut ovat toistaiseksi auki. Siellä mietitään, miten yhteiskunta kestää epidemian, kun Suomi Kullaksen sanoin käpertyy terveydenhuollon ongelmien ympärille.

Toisaalta Svenska Dagbladetista luen Ruotsissa heränneen massiivista kritiikkiä siitä, että ihmishenkiä uhrataan talouden alttarille. Lääkärit vetoavat, että nyt pysyttäisiin kotona eikä lähdettäisi pääsiäiseksi tuntureille.

Skånessa uskotaan aikaisten rajoitustoimien auttaneen siihen, että siellä koronatilanne on toistaiseksi Tukholmaa parempi. Kuolleita Ruotsissa on jo toista sataa – kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa.

YHTEISKUNNAN JA terveydenhuollon kestokyky taitavat kietoutua koronakysymyksessä tiukasti toisiinsa. ”Målet nu är att inte alla ska bli sjuka samtidigt”, todetaan yhdenmukaisesti molemmin puolin Pohjanlahtea.

”Suomi on saatava auki mahdollisimman pian”, kuuluu mielipidekirjoituksen otsikko. Meillä ei Kullaksen mukaan ole varaa pitää maata kesään asti kiinni, eikä kriisinkään keskellä unohdu credo: ”Paras tapa hoitaa valtiota on luoda edellytykset yritysten kyvylle työllistää.”

Voi kuitenkin olla, että hätiköinti juuri nyt on sekä terveydelle että taloudelle suurempi riski kuin toimiminen varman päälle, jos sellaista vaihtoehtoa on edes olemassa. Uutiset kertoivat eilen, että Espanjan hallitus keskeyttää kaiken taloudellisen toiminnan koko valtakunnassa kahdeksi viikoksi.