Ääniharava vaihtuu kuntavaaleissa

KUNTAVAALIEN KAMPANJA-ASETELMAT alkavat loksahdella lähtökuoppiinsa. Viikko sitten kävi selväksi, että lähes 30 000 äänen harava neljän vuoden takaa Jan Vapaavuori ei ole käytettävissä, kun Kokoomus yrittää pitää Helsingissä pormestarin paikan ja koko valtakunnassa suurimman kuntapuolueen aseman.

Perussuomalaiset ovat haastaneet molemmat tavoitteet. Helsingin pormestariksi he tarjoavat ykkösnyrkkiään Jussi Halla-ahoa, ja kuntavaaliehdokkaita puolue kertoo keräävänsä ympäri maata aivan toista tahtia kuin aikaisemmin. Maakuntien perinteinen valtias Keskusta vapisee, vaikka Annika Saarikko tervehtisi demokraattista kilvoittelua kuinka positiivisella asenteella.

ÄÄNIMASSOJEN PÄÄPAINO ON pääkaupunkiseudulla ja muissa yliopistokeskuksissa. Ne ovat olleet pitkään SDP:n kannatuksen murheenkryyni. Viime kuntavaalit menivät niissä sosiaalidemokraateilta penkin alle, vaikka olosuhteiden piti olla epäsuositun porvarihallituksen alla oppositiopuolueelle otolliset.

SDP linjasi vaalien jälkeen kaupunkipolitiikkansa vahvistamisen jonkinlaiseksi kärkihankkeeksi, jonka vetäjäksi nimettiin puolueen silloinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin, Tampereen tähti. Kovin paljoa ei tuon projektin tuloksista ole kuulunut, tai sitten ne ovat sosiaalidemokraattien strategisia salaisuuksia.

Sanna Marin sen sijaan on singahtanut valtakunnanpolitiikan huipulle. Hänen megasuosionsa on SDP:n vaalivaltti, mutta sen säteilyä kuntatason äänestyspäätöksiin on sekä vaikea että ennenaikaista arvioida.

Puoli vuotta on politiikassa edelleen pitkä aika, ei vähiten pääministerille ja hänen puolueelleen. Rahtusen päälle parinkymmenen prosentin kannatus mielipidemittauksissa ei ole niin suuri, että siitä olisi varaa sulaa yhtään pois. Vuoden 2017 tulos 19,4 % oli aikanaan SDP:lle selvä pettymys.

HELSINGISSÄ SOSIAALIDEMOKRAATEILLA on joka tapauksessa vuosikymmenten luisun jälkeen pitkästä aikaa iskun paikka. Kokoomuksen rivit ovat sekaisin, ja kaupungin kakkosvoimaksi vakiintuneet vihreät ovat nykyhallituksen ja koronan aikana menettäneet sekä aloitetta että ”glamouria”.

Nasima Razmyar on pormestariehdokkaana SDP:lle tunnettu ja hyvämaineinen keulakuva. Lisää kilpailijoita kaivataan lähtöviivalle, mutta odotettavissa tuskin on yhtä leimallista pormestarivaalia kuin edellisen kerran ensihuumassa. Uudessa hallintomallissa on ollut ongelmansa.

Valta jakautuu pääkaupungissa niin kuin muuallakin valtuuston voimasuhteiden mukaan. Sieltä ei tule löytymään enemmistöä Halla-ahon pormestariuden taakse, vaikka tämä perisi äänikuninkuuden ja Perussuomalaiset nousisi suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi. Tuollaista tulosodotusta ei tosin tue se, että tähän asti Helsinki on ollut myös jytkyvaaleissa Perussuomalaisten heikoin vaalipiiri.