Herstory

KESÄ ETENEE, mutta kirjaklassikot eivät kapene. Elsa Moranten eeppisesti laaja La Storia (1974; suom. Ulla-Kaarina Jokinen & Elina Suomela, Otava 1976) on odottanut vuosia mökin hyllyssä, mutta Top Books -pokkaripainoksen ”habitus” vuodelta 1988 ei ole varsinaisesti vetänyt puoleensa.

Nyt oli viimein sen vuoro, ja hyvä niin. Kirjan nimi on viisaasti jätetty italiankieliseen muotoon, sillä romaani on olennaisesti enemmän Herstory kuin History. Naisnäkökulmasta aukeaa panoraama 1940-luvun Italiaan kaikkine traagisuuksineen, sotimisen ja valtapolitiikka kääntöpuolille, mutta ei vailla lämpöä.

Asetelma on niin selvä, että sitä ei tarvitse jatkuvasti alleviivata. Siinä missä Benito Mussolinissa ”sulautuu yhteen kaikki se, mikä Italiassa on kehnointa” (La Storia, s. 13), ”Elsa Morante on myötätunnon nero”, kuten Eeva-Liisa Manner on kirjan takakannen mukaan luonnehtinut Aamulehdessä.

SODASTA JA SEN seurauksista selviytymisen sosiaalihistoria, ”siviilirintama”, on Suomessa ollut pitkään vahvassa nousussa ja tuottanut niin tutkimuksessa kuin proosassa hienoja tuloksia. Sen myötä naisia ei ole kirjoitettu vain näkyviksi vaan myös tekijöiksi, rivimiesten kokemusmaailmaa unohtamatta.

Moranteakin lukiessa käy jälleen mielessä sen ratkaiseva merkitys, ettei Suomea miehitetty missään vaiheessa toista maailmansotaa eikä sen jälkeen. Niin natsi-Saksan vaikutuksella kuin liittoutuneiden (Neuvostoliiton) valvontakomission vallalla oli rajansa.

Pohjoismaisen yhteiskuntamuodon jatkuvuudet kestivät, niin kuin ne olivat kestäneet – vaikkakin venyen – läpi lapualaisterrorin haasteen 1930-luvun alussa.

EN MENE TÄSSÄ tarkemmin La Storian stooriin, jota Yleisradio alkaa tänään näyttää uutena kahdeksanosaisena tv-sovituksena. Ennakkotietojen perusteella odotukset ovat korkealla, vaikka suurtuotannoissa on aina kirjaa latistavat vaaransa.

Romaanissa läpi kurjuuden ja koettelemusten kamppaileva leskiäiti Ida Mancuso ei ulkonäöllään koreile. Edellisessä filmatisoinnissa (1986) häntä näytteli Claudia Cardinale, tuo 1960-luvun kuulu kaunotar. Kuulemma kunnianhimoisesti ja kunnialla.

Nyt nähdään, miten roolissa pärjää ilmeisen kovassa nosteessa oleva Jasmine Trinca, johon voi parhaillaan tutustua muun muassa Netflix-sarjassa Supersex.