Verot valtion maksettavaksi – ja palkat myös

KANSAINVÄLISESSÄ TYÖVÄEN marssissa Internationalessa lauletaan, että ”verot köyhälistön verta juo”. Tuostapa jalostui vääräleukojen suussa aikanaan legendaarinen vaatimus: Verot valtion maksettavaksi!

Sittemmin verokapinan lietsonta on kuulunut paremminkin oikeiston kuin vasemmiston repertuaariin. Koronaviruksen taikavoima näyttää nyt laventavan palettia. Valtion maksettavaksi pitäisi siirtää myös palkat, yksityistä yrityssektoria myöten.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies esitti maanantain A-Studiossa, että esimerkiksi 70 prosenttia olisi sopiva palkkatuen osuus, jotta kriisiyrityksissä vältetään lomautusten muuttuminen työttömyydeksi. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei vieressä pannut vastaan.

Isojen joukkoon pyrkivät vihreät ovat puolestaan jääneet kriisiajan talouskeskustelussa isoisten varjoon. Puoluevaltuuskuntansa kokouksessa puheenjohtaja Maria Ohisalo tosin näki kurimuksen keskellä tilaisuuden nostaa perustuloa agendalle.

Sitähän maksetaan automaattisesti, joten sen saamiseen ei liity byrokratiaa, eikä se siten poikkeusoloissakaan ruuhkauta järjestelmää. Liikahduksia perustuloa kohti onkin jo otettu esimerkiksi tarjoamalla työttömyysturvaa myös yrittäjille.

Valtion kirstulla riittää näinä aikoina kuppaajia. Hallituksen ja valtiovarainministerin kai pitäisi sitä vartioida, mutta Katri Kulmunin ja Mika Lintilän päähuolena tuntuu olevan paremminkin holvata rahaa ulos mahdollisimman tehokkaasti. Että pyörät pysyisivät pyörteessä.

Ketä meininki hirvittää, hän pysyttelee hiljaa. Mikä vielä eilen oli mahdotonta on tänään välttämätöntä.