Ei paha

Tutkija Mikko Majander pitää kuntavaalien tulosta pääministeripuolueelle ja hallitukselle normaalina välivaalien tappiona. 

POIKKEUKSELLISTEN korona-aikojen kuntavaalit olivat pääministeripuolue SDP:lle pettymys. Samaan hengenvetoon voi todeta, että tulos on siedettävä. Ajatuspaja Magman tutkija ja Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Mikko Majander ei näe syytä laittaa päätä pensaaseen.

– Mitään erityistä syytä ripotella tuhkaa päälle ei ole. Pääministeripuolueelle ja hallitukselle tämä on normaali tappio välivaaleissa, Majander sanoo.

Koronaepidemian alussa tullut kannatusnousu on tasaantunut. Majander pitää vaalitulosta tarpeellisena muistutuksena siitä, että poikkeusaikojen suosion varaan ei pidä laskea liikaa. SDP:n hän kokee hävinneen puolueista eniten kuntavaalien siirrossa.

– Lisäaika toi mukanaan vasemmistodemonisointia ja aika kiivaita hyökkäyksiä Sanna Marinia kohtaan. Ennen huhtikuun vaaleja ei tätä olisi ehditty tehdä. En tarkoita nyt vain aamiaiskohua, kun sanon, että nuo kaksi kuukautta koituivat SDP:lle kohtalokkaiksi.

Perinteisesti SDP on ollut vahva keskisuurissa seutukaupungeissa. Sen sijaan suuret kaupungit olivat muun muassa edellisissä kuntavaaleissa vaikeat. Tappiota tuli, vaikka puolue oli oppositiossa. Tällä kertaa asetelmassa voi havaita lievää muutosta.

– Marin-Lyly-akseli pelasti Tampereen. Aki Lindén pelasti Turun. Helsingissä on menty niin pitkään mahalaskua, että tästäkin tuloksesta pitää olla iloinen. Seitsemän suurimman kaupungin mittarilla demarit keskimäärin vahvistuivat hieman.

Seutukaupungeissa tulos oli monin paikoin miinusmerkkinen, vaikka johtoasema paikoin säilyikin.

HALLITUSPUOLUE VIHREILLE kuntavaalit olivat raju pettymys. Edellisten kuntavaalien tulos oli puheenjohtaja Ville Niinistön johdolla historiallisen hyvä ja vihreistä tuli suurin puolue muun muassa Touko Aallon Jyväskylässä. Helsingissäkin se haastoi jo kokoomusta. Tätä taustaa vasten muutos oli dramaattinen.

– Seitsemässä suurimmassa kaupungissa, joista vihreät on riippuvaisin, pudotus oli keskimäärin neljä prosenttiyksikköä. Raju tulos. Vihreiden vaalit ratkaistaan yliopistopaikkakunnilla.

Jyväskylässä SDP palasi suurimmaksi puolueeksi. Myös kokoomus ohitti vihreät.

Majander vertaa myös perussuomalaisten tulosta edellisiin kuntavaaleihin. Timo Soinin johtama perussuomalaiset oli viime vaalien aikaan hallituksessa ja hajoamisen partaalla, joten menestys oli heikko. Tulosta ei nytkään voi pitää jytkynä.

– Kuntavaalit ovat perussuomalaisille vain väliaskel matkalla kohti eduskuntavaaleja. Nyt he pääsivät esiin keskustan vahvoilla paikkakunnilla. Se luo parempaa pohjaa eduskuntavaalityölle oppositiosta käsin.

– Tämä on pidemmässä perspektiivissä perussuomalaisille tärkeä juttu. Ei vain se, että mitä kunnassa saadaan aikaan muutamalla lisävaltuutetulla.

Kuntavaalien suurinta draamaa oli ennakoitu keskustaan. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho oli alkuvuodesta lupaillut jopa hallituksen hajoamista, jos keskusta jää vaaleissa perussuomalaisten taakse. Vaikka keskustan tulos oli ennätyksellisen huono, puheenjohtaja Annika Saarikko näytti vaali-iltana helpottuneelta.

– Politiikka on mahdollisuuksien taidetta ja vaalit tulkinnan taidetta. Keskusta sai pahiten pataan sekä prosenteissa että äänimäärissä. Siitä huolimatta he saattoivat olla vaalien suurin voittaja, Majander sanoo.

Valtuutettujen määrän perusteella näin myös on. Keskusta säilytti asemansa puolueena, jolla on eniten kunnanvaltuutettuja. Majanderin mukaan tulos voisi tehdä lopun keskustan vellomisesta hallituksessa.

– Nyt he voivat jatkaa tämän johdon kanssa paljon vakaammalla pohjalla. Tulos on merkittävä keskustalle. Politiikka on tällaista. Kaikki riippuu siitä, mihin rinnastetaan. Huolet eivät ole ohi, mutta nyt keskustassa on suurempi sisäinen rauha.

KUNTAVAALIEN merkittävimmäksi tulokseksi Majander nostaa kokoomuksen muuttuneen aseman.

– Tulos asettaa kiistatta kokoomuksen suomalaisen politiikan kartalle johtavana oppositiopuolueena. Se on ehkä vaalien merkittävin tulos kokonaiskuvan kannalta.

Kuten keskustan auringonnoususta puhunut Saarikko, myös Petteri Orpo tulkitsi kokoomuksen tulosta vaali-iltana suurella pensselillä.

– Orpo teki aika ison numeron siitä, että heidän kannatuksensa kasvoi alle prosentin. Se oli se suuri mandaatti. Ja kun alhainen äänestysprosentti hyödytti kokoomusta, ei siinä nyt ihan valtavaa epäluottamuslausetta tullut kansalta hallitukselle.

Majanderin mukaan kokoomuksen voitto on silti suuri asia, koska ero perussuomalaisiin revähti selkeäksi.

Puheet Orpon jatkosta puheenjohtajana eduskuntavaaleihin saakka ovat ennenaikaisia. Majander muistuttaa Elina Valtosen keränneen Helsingissä huiman äänipotin.

– Valtosen asema vahvistui. Hän pelasti Helsingissä kokoomuksen. Se kenen johdolla kokoomus menee eduskuntavaaleihin ratkaistaan vuoden kuluttua puoluekokouksessa. Joku muukin saattaa haluta pääministerin paikalle. Liian pitkälle menevää tulkintaa johtaja-asetelmasta ei kannata vielä tehdä.

Suomen näkyvimmäksi kuntapoliitikoksi on nousemassa poisjäänyttä pormestari Jan Vapaavuorta seuraava Juhana Vartiainen (kok.). Majander ennakoi Vartiaisen jatkavan vapaavuorelaisena itsenäisen Helsingin puolustajana.

– Siitä helsinkiläiset pitävät. Jos Juhanan poliittista uraa on kokoomuksessa seurannut, hän on ollut aika tehokas nostattamaan varteenotettavillekin ajatuksille vastustusta. Pormestarin paikalla olisi toivottavaa, että asia olisi juuri päin vastoin.

 

Haastattelu (Simo Alastalo) julkaistu Demokraatissa 12/24.6.2021