Kellot soivat Kristerssonille

SANNA MARIN on suositumpi kuin puolueensa. Sosiaalidemokraattien ongelmana on saada supertähtensä säteily käännetyksi myös äänestyspäätöksiksi vaaliuurnilla. Suurin piirtein näin on kuvattu suomalaisen päivänpolitiikan yhtä keskeistä dilemmaa.

Ruotsissa samaa asetelmaa koetellaan jo runsaa viikon päästä. Magdalena Anderssonin nosto pääministeriksi oli mestariveto, joka voi viedä sosiaalidemokraatit kolmannelle perättäiselle pääministerikaudelle.

Mielipidemittauksessa yli puolet ruotsalaisista luottaa Magdaan, kun Kokoomuspuolueen haastajan Ulf Kristerssonin lukema jää 32 prosenttiin. Mutta valtaa ei jaeta näillä numeroilla, vaan valtiopäiville valituilla edustajapaikoilla.

HENKILÖKOHTAINEN suosio on haavoittuvaa ja voi hautautua hallituksen muodostamisen  sekamelskaan, kun selkeiden blokkien aika on ohi. Niissä on Kristerssonin sauma, mutta myös uhka tuhosta.

Uusimmassa gallupissa ruotsidemokraatit ovat kavunneet opposition ykkössijalle (20,7 %), kun taas Kokoomus romahti 16,6 prosenttiin. Se ei ole oikein pääministeripuolueen lukema, eikä yllä edes kristillisdemokraattien (5,5 %) ja liberaalien (4,6 %) kanssa yhteenlaskettuna sosiaalidemokraattien kannatukseen (30,4 %).

Kristersson on hyvää vauhtia hirttämässä mahdollisuutensa Jimmie Åkessonin tukeen, jota maltillisemmat kokoomusäänestäjät tuntuvat vierastavan. Hallitusvallan kakkua jaettaessa ruotsidemokraatit tuskin tyytyisivät tällaisilla tuloksilla rääppiäisiin.

ANDERSSONIN kuvio ei ole helppo sekään. Ruotsidemokraatteja siinä ei tarvitse ottaa huomioon, mutta Keskusta (6,9 %) ja Vasemmisto (8,5 %) pitäisi saada mahtumaan samaan blokkiin ja vihreät (5,0 %) yli äänikynnyksen. Jos kaikille ei riitä ministeripaikkoja, kuka tyytyy tukipuolueeksi.

Henkilökohtaisesti Anderssonilla ei ole poliittinen ura katkolla, jos vain motivaatio kestää mahdollista pudotusta pääministeristä oppositiojohtajaksi. Kristerssonilla on toisin, vaikka häntä sinänsä pidetään osaavana ja taitavana.

Näiden piti olla Kokoomuksen vaalit. Sellainen puoluejohtaja menee vaihtoon, joka häviää kahdesti peräkkäin.