Tukholma on äänestämässä vasemmalle

RUOTSI KÄY ENSI sunnuntaina vaaliuurinille. Äänestäjä tulee kuitanneeksi yhdellä kertaa kolme ”kansalaisvelvoitetta”, sillä valtiopäiväedustajien lisäksi valitaan valtuutetut 290 kuntaan ja 21 alueelle.

Huomio toki keskittyy valtakunnalliseen politiikkaan valtakuvioineen, ja sen virtaukset heijastuvat osin alue- ja paikallisvaaleihin. Mutta aina ei mennä yhtä jalkaa kaikilla tasoilla.

PÄÄKAUPUNGEILLA on oma erityinen kiinostavuutensa. Usein ne ovat poliittisilta asenteiltaan liberaalimpia kuin maat kokonaisuudessaan. Kansallispopulistit jäävät jälkeen valtakunnallisesta kannatuksestaan, vaikka ulkomaalaistaustaista väkeä on paljon, ehkä ongelmalähiöitäkin.

Näin myös Tukholmassa. Vuoden 2018 paikallisvaaleissa Ruotsidemokraatit sai siellä 8,0 prosentin tuloksen, eikä mielipidemittaus (DN 31.8.) lupaa nyt kuin vajaan prosenttiyksikön lisäystä, vaikka puolueen kokonaiskannatus huitelee parissakymmenessä prosentissa.

Maltillisen kokoomuspuolueen trendi näyttää pääkaupungissa kerrassaan kurjalta. Galluplukema 16,7 % osoittaa 4,3 prosenttiyksikön laskua edellisistä vaaleista, joissa tuli yli kuuden prosenttiyksikön tappio.

Kokoomuksen kanssa kaupunkia hallinneet Liberaalit (9,0 %), Keskusta (6,5 %) ja Kristillisdemokraatit (3,9 %) ottavat nekin mielipidemittauksessa runsaan prosenttiyksikön takapakkia kukin.

Ympäristöpuolue hyppäsi neljä vuotta sitten Tukholmassa kärsimänsä suurtappion jälkeen porvarien kelkkaan ja polkee nyt suurin piirtein ennallaan 7,5 prosentissa. Feministipuoluetta uhkaa putoaminen kolmen prosentin äänikynnyksen alle.

SOSIAALIDEMOKRAATIT kulkevat myötätuulessa. Mielipidemitaus lupailee jopa yli kuuden prosenttiyksikön kasvua 28,6 prosenttiin, eli suurin piirtein valtakunnalliseen kannatukseen.

Vasemmistopuolue voitti Tukholmassa jo edellisissä vaaleissa ja trendi näyttäisi jatkuvan. Yli 15 prosentin galluptulos ylittää huikeasti puolueen valtiopäiväkannatuksen ja kolkuttelee jo Kokoomuksen kantoja.

Jos mielipidemittaus realisoituu tällaisenaan vaalien tulokseksi, kolmen puolueen punavihreä blokki saavuttaisi pääkaupungissa yksinkertaisen enemmistön. Silloin ei tarvittaisi esimerkiksi Keskustan apua neutralisoimaan Ruotsidemokraattien vaikutusmahdollisuuksia vallanjaon vaa’ankielenä.

Tukholman alueen 26 kuntaa ja 2,4 miljoonaa asukasta käsittävistä vaaleista ei silmiin ole osunut erillistä mielipidemittausta. Neljä vuotta sitten sen tulokset olivat selvästi pelkkää pääkaupunkia oikeistolaisempia ja konservatiivisempia.

 

Julkaistu Demokraatti.fi -sivustolla 5.9.2022