Nyt on kompromissien aika

– Talous ratkaisi nämä vaalit, Ajatuspaja Magman tutkija, poliittisen historian dosentti Mikko Majander sanoo.

Hän arvioi jo ennen vuodenvaihdetta, että kokoomus tulee paukuttamaan kampanjassaan taloutta ja alijäämää vaalipäivään saakka.

– Kaikki puolueet puhuivat alijäämästä, mutta lähestymistapa siihen oli erilainen. Oliko se sitten höttöä, mutta ilmeisesti äänestäjien mielestä SDP ei onnistunut tarjoamaan alijäämään yhtä uskottavaa ratkaisua kuin kokoomus ja perussuomalaiset, Majander arvioi.

Majander pitää vaalitulosta poikkeuksellisena ja vaikeana hallitusneuvotteluiden osalta. Kolme suurimman puolueen kannatuserot mahtuvat yhden prosentin sisälle. Tosin jo monissa aiemmissakin eduskuntavaaleissa kannatuserot ovat olleet pienet.

– Suomessa ei ole yhtä johtavaa puoluetta kuten esimerkiksi Ruotsissa sosialidemokraatit. Meillä on kolmen suuren traditio, jossa tosin puolueet välillä vaihtuvat.

– Hallitusrintama sai kyllä liki 50 prosentin kannatuksen, ja pääministeripuolue nosti poikkeuksellisesti kannatustaan. Silti oikeisto-opposition 17 paikan voitto on varteenotettava signaali muutostoiveista.

Pienet kannatuserot kärjessä tekevät osaltaan hallitusneuvotteluista vaikeat. Majander uskoo tämän vaikeuttavan muun muassa kompromissien hakemista.

– Tässä tilanteessa, kolmen suurimman nipussa, on hallitusneuvottelijan vaikea saada vahvaa mandaattia.

SEURAAVAN hallituksen kokoonpanoa pohtiessaan Majander kallistuu vaalituloksesta huolimatta sinipunan kannalle. Hän uskoo SDP:n olevan lopulta kokoomukselle luotettavampi vaihtoehto kuin perussuomalaisten kanssa rakennettava porvarihallitus.

Majander epäilee, että perussuomalaiset, populistipuolue, ja sen kannattajakunta ei kestäisi edessä olevia leikkauksia. Eivätkä ne ole helppoja demareillekaan. Kyse on kompromisseista, vaikka niitä vaalikampanjoissa ei juuri nähty.

– Perussuomalaisia ei ole vastuulla koeponnistettu. Demarit olisi kokoomukselle turvallisempi kumppani, puolueena ”sana pitää” -luokkaa.

Majander rakentaisi sinipunan kok, SDP, RKP ja vihreät -koalitiosta. Hän ei usko, että keskusta lähtisi näiden vaalien vaalitappiolla hallitukseen.

– Jos kunta- ja aluevaalit nostivat keskustan toiveita, niin tämä tulos on uusi romahdus. Tuolla kannatuksella olisi nöyryyttävää lähteä apupuolueeksi hallitukseen. Keskustalle ei ole sellaisia valtteja hallitusneuvotteluihin kuin vuonna 2019.

Keskustan jääminen oppositioon edellyttäisi vihreiden lähtemistä hallitukseen vaalitappiosta huolimatta.

– Siinä olisi vihreillä kovasti nielemistä, mutta jos he haluavat ajaa tavoitteitaan, niin se ei onnistu oppositiosta. Kaikki mahdolliset sinipuna-puolueet ovat muun muassa sitoutuneet hiilineutraaliuden tavoitteeeseen.

MAJANDER pitää vääristyneenä näkemystä, että SDP:n vaalitulos olisi ollut niin sanotun Marin ilmiön varassa. Hän myöntää Mariniin liittyvän paljon hypetystä, mutta samalla korostaa puolueen kärjen olevan paljon leveämpi kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää. Tämä näkyi Majanderin mukaan jo silloin, kun Antti Rinne sairastui.

– Marin ilmiö oli silloin vasta oraalla. Vastuu pystyttiin kuitenkin jakamaan useammalle ihmiselle. Puolueessa on paljon osaavaa ja tekevää sakkia. SDP ei ole yhden naisen varassa.

Julkaistu Demokraatti.fi 3.4.2023 (Heikki Sihto)