“Me kuulutaan tänne!”

JALKAPALLON EM-KISOJEN aikana moni asiantuntijakommentaattori vakuutti täten tulleen todistetuksi, että Suomi kuuluu pelien kuninkaan lopputurnaustasolle. Miksei, jos kerran välieriin asti yltänyt Tanska taipui avausottelussa, ja Venäjänkin kanssa olisi hyvin voinut käydä toisin.

Toisaalta minun silmääni kunniakkaasti kamppaillut Suomi oli aika tavalla vastaanottaja kaikissa kolmessa pelissään. Ja kisoista puuttui monta maata, joissa janotaan ja voidaan perustellusti odottaa paikkaa tulevissa arvokisoissa.

Eli hyvin saa pelata, jotta paikka aurinkoon avautuisi myös jatkossa. Toivotaan huuhkajille menestystä ja peli-iloa, onneakin, sillä jokainen karsinta tulee yhä olemaan totinen paikka.

JUHO KUOSMASEN Hytti nro 6:n menestys Cannesin elokuvajuhlilla antaa uskoa siihen, että muillakin suomalaisilla kuin Aki Kaurismäellä on annettavaa kansainvälisiin katsomoihin. On puhuttu taidon ja tason noususta, joka osoittaa, että ”me kuulutaan” kovimpiin kilpasarjoihin.

Edellytyksiä selvästi on, kuten jalkapallossa, mutta menestykseen täytyy kaiken natsata kohdilleen. Jokainen onnistuminen raivaa tietä ja perustelee, että nykyisiin ja tulevaisuuden tekijöihin kannattaa satsata, pitkäjänteisesti. Pikavoitot ovat pelkkää sattuman kauppaa.

Sellainen voi osua vielä yksittäisen elokuvan kohdalle, mutta tuskin kokonaisille tv-sarjoille, joilla Tanska on niittänyt maailmanmainetta. Patti Smithkin fanitti Rikoksen amerikkalaisversiota The Killing (suom. Jälkiä jättämättä) niin, että pääsi sen viimeisiin jaksoihin pieneen puherooliin.

HEINÄKUISENA ILTANA oli pitkästä aikaa ilo käydä elokuvissa, oikein teatterissa. Sekään ei haitannut, että Mads Mikkelsenin tähdittämä Yhdet vielä jäi jälkeen odotuksista. Tanskalaista takuuvarmaa laatua, mutta ei suuria oivalluksia suomalaisille kovin tutuista alkoholin iloista ja murheista.

Ohjaaja/käsikirjoittaja Thomas Vinterberg joka tapauksessa voitti elokuvallaan Oscarin ja puhdisti palkintopöydän myös European Film Awards -gaalassa. Yhdysvalloissa puuhataan siitä jo englanninkielistä muunnelmaa, jonka pääosaan on tarjolla ennenkin valkokankaalla päihteissä koheltanut Leonardo DiCaprio.

Suomalaiset voivat nokittaa Antti Tuomaisen jännitysromaanilla Jäniskerroin, josta on kesän uutisten mukaan tekeillä Hollywood-elokuva. Takamatkalta tullaan, mutta Tanska sopii hyvin kirittäjäksi ja mittapuuksi paitsi jalkapalloviheriöillä myös sisältötuotannon kovassa kansainvälisessä kilpailussa.

 

Julkaistu Demokraatissa 14/19.8.2021