Sukupolvien kierto

TIMO HARAKKA (s. 1962) ja Saska Saarikoski (s. 1963) ovat olleet sukupolvensa eturivin älykköjä pitkälti yli 30 vuotta. Nuorina vihaisina miehinä toinen tykkäsi ilakoida demareiden kustannuksella ja toinen (muistaakseni) kritisoida Helsingin Sanomien mediavaltaa.

Nyt kuusikymppisinä Harakka on SDP:n ministeri ja Saarikoski vastaa HeSan pääkirjoituksista. Niin se käy, ja on käynyt ennenkin. Suomen EEC-sopimusta 1970-luvulla vastustaneiden riveistä kasvoi monia Euroopan unionin vankkumattomia kannattajia.

Ikääntyminen kypsyttää, sanan molemmissa merkityksissä. Saarikoski kirjoitti (käsittääkseni kieli vähintään puolittain poskessa) ikätovereistaan väliinputoajapolvena: ”aina, kun pääsemme baaritiskille, valomerkki välähtää”.

Mitä teiltä on jäänyt saamatta? Tai siis meiltä, kysyy vuonna 1964 syntynyt, joka aikoo puskea vielä kymmenen vuotta valitsemallaan tiellä.