Costello meets Dylan

ELVIS COSTELLON Amerikan-kiertue päättyi kesäkuussa 1978 Kaliforniaan. Los Angelesissa hänen onnistui päästä vippilipulla Bob Dylanin keikalle ja sen päälle vielä konserttipaikan Universal Amphitheatren backstagelle.

Dylan oli pannut merkille tämän Buddy Hollya muistuttavan tulokkaan, joka oli keväällä julkaissut the Attractions -bändinsä kanssa väkevän albumin This Year’s Model erinomaisen esikoisen My Aim Is Truen jatkoksi. Bob moikkasi kaveria: ”I’ve heard a lot about you.”

Ai mitä Elvis vastasi? ”I’ve heard a lot about you, too.”

TALENTTI TUNNISTAA talentin. Kuukautta myöhemmin Costello yhtyeineen sai Helsingissä Kaivopuiston lavalle seuraksi suomalaisten kitaristivelhon Albert Järvisen.

Dylan puolestaan ylisti yhä kirjassaan The Philosophy of Modern Song (2022), että Elvis Costello and the Attractions oli valovuosia parempi bändi kuin yksikään aikalaisistaan. Tarkemmin esiin pääsi This Year’s Modelin kappaleista ’Pump It Up’, joka kulkee kuin Dylanin legendaarinen ’Subterranean Homesick Blues’ vuodelta 1965.

Voi nuoruuden asennetta ja energiaa! Mutta kyllä myös Elvis 69 v. otti pari viikkoa sitten Kulttuuritalolla yleisönsä, joka tosin oli hänelle valmiiksi voideltu. Eikä Bobin 82 v. Shadow Kingdom (2023) ole lainkaan hassumpi kattaus uusia tulkintoja hänen vanhoista viisuistaan.